суботу, 16 грудня 2017 р.

Міжнародний день чаю

16 грудня - Міжнародний день чаю.
Китайці вживають чай уже протягом 5000 років. Початок покритий легендами, найбільш відома з яких стосується Імператора Шен Нунг.
 Дотепер не встановлена точна дата відкриття чаю, приблизно це 2737 рік до нашої ери.
Китайці вживають чай для здоров'я й для задоволення от уже тисячі років. Ніхто не знає, що залучило їх до блискучих зелених листів Camellia sinensis, але легенди заповнюють пробіли в наших знаннях.
Із легенди про китайську імперію нам відомо, що якось раз Імператор Шен Нунг зібрався випити трохи гарячої води, коли кілька листів з навислої гілки дерева впали йому в чашу, і він вирішив спробувати цю неймовірну комбінацію. І він знайшов цей напій дуже смачним і освіжаючим.
Індійська історія та легенда надає право відкриття чаю Буддійському ченцеві Бадхідхармі. Він був дуже утомленим після семирічного періоду міркувань . У розпачі він почав жувати кілька листиків з дерева, яке знаходилося поблизу, і він відразу ж відчув пожвавлення.
Індія зараз одна з ведучих у світі виробників чаю, хоча не існувало історичних рекордів по чаюванню в Індії в 19 сторіччі. Та аж до 19 століття Індія не мала ніяких рекордів по вживанню чая. І експеримент Бадхідхарми жування листа ніколи не застосовувався громадськістю дотепер.
Ще одна Японська легенда про  Буддійського ченця Бадхідхармі, описує те, як він опустив свої пониклі очі на землю, нездатний сказати собі прокинься, і чайні кущі виросли там, куди впав його погляд. Листи цих нових кущів вправно лікували його стомлюваність.
Чай не є природним для Японії, тому цей міф, принаймні, забезпечує  раптову появу на островах. Реальність менш барвиста: на початку 19 століття, далекозорий Японський чернець попросив Денгуо Дайші привести із собою насіння чаю з Китаю.
Можливість використання методу готування чаю у відкритому посуді приписується імператорові Шен Нунг, і пройшла випробний термін. Наступні 4000 років до використання методу заварювання, що ми використовуємо сьогодні, продовжував розвиватися.
Під час Династії Мінг (1368-1644), Китайці почали заливати листи чаю кип'яченою водою. Традиційний Китайський винний графин із закритою кришкою був перероблений на відмінну посудину для заварювання чаю. Читати далі...продовження статті

Немає коментарів:

Дописати коментар